Fototips inför hösten

Fototips
Nu börjar hösten sakta men säkert krypa fram ur skuggan av sommaren. Vissa kanske redan har träden fulla med gula och röda löv, men här där jag bor så har hösten bara börjat! Jag älskar att fota på hösten med alla fina färger, känslor, dofter... Det finns så himla mycket att se genom kameran och i detta inlägg tänkte jag ta upp några av dom saker som jag brukar sträva efter när jag fotar höstbilder. :)

• Fota i motljus. Ett enkelt knep för att få fram alla färger och detaljer i höstens vackra löv. Håll upp ett löv mot solen och låt ljuset framhäva alla mönster (högra bilden) eller fota igenom ett träd där solljuset slinker igenom bladverket (vänstra bilden).

• Titta upp. Våga prova lite nya vinklar. Börja till exempel med att titta upp på dom målade träden och fånga trädkronorna och dom uråldriga stammarna på bild.

• Lägg dig ner. Strunta i ifall du blir lite blöt eller smutsig, för vad gör det egentligen? Man kan alltid tvätta kläderna efteråt eller också så väljer man att sätta på sig oömtåliga plagg. Men i höjd med marken kan man hitta alla möjliga växter, svampar och djur som hösten har att erbjuda, såna som man aldrig skulle märka om man bara står rakt upp och ner. Kryp runt lite grann vet jag och plåta allt som ser både intressant och ointressant ut. Dessutom får man en helt annan känsla och inlevelse i bilder som är fotade i markhöjd, som om man liksom befinner sig mitt bland just den där svampen eller dom där blåbären etc.

• Våga skippa färg. Även fast man helst av allt vill få med alla höstens färger på bild så ska man inte vara rädd för att fota i svartvitt ibland. Med mycket kontrast kan det ge en helt ny och effektfull känsla i dina höstbilder.

• Trotsa regnet. Hösten kan ibland kännas oerhört lång, trist och grå med allt detta regn som vårat avlånga land bidrar med. Men istället för att sitta inne och tjura kan man gå ut i regnet och vända det trista och gråa till någonting fint! Regninga dagar har mycket mer att erbjuda rent fotomässigt än vad man tror. Grabba tag i närmsta paraply och ta en sväng med kameran ute i regnet! Det gör ingenting ifall kameran får några vattendroppar på sig, det dör den inte av. Vill du ändå skydda din kamera så mycket som möjligt så kan du som sagt använda paraply eller sätta fast en plastpåse runt kameran.

• Ren bakgrund. Alla dessa kontrast- och färgrika löv i bakgrunden gör lätt att bilderna känns röriga. Bakgrunden riskerar att ta upp alldeles för mycket uppmärksamhet från själva huvudmotivet. Lättaste sättet för att få en ren och mjuk bakgrund är att fota med en sådan stor bländare som möjligt, vilket gör att man får kort skärpedjup i bilden. Du kan läsa mer om bländaren här.

• Leta efter detaljer och outsiders. Sådant som man bara tar för givet, sådant som egentligen bara finns där och som man inte tänker på så mycket kan vara fint att få på bild. Som till exempel något så enkelt som en klase med lönnäsor eller ett ensamt löv i ett stängsel. Gör det vanliga till något vackert!

• Fånga känslan. Oavsett vilken tid på året det är så tycker jag att det viktigaste inom fotografering är att fånga den där härliga känslan i bilderna! När jag tänker på hösten så tänker jag på färgglada löv, mysiga, stickade halsdukar, långa promenader med finaste hunden, kvällar vid öppna spisen, varm choklad, regn, dimma, röda kinder... Listan kan göras lång, men det jag vill komma fram till är att man ska fånga sin egna, speciella känsla i sina bilder!
Några få av alla mina små fototips inför hösten! Jag menar inte att det är så här man "måste" tänka, men det är i alla fall det här ? som jag brukar gå efter! :)

Think outside the box. Vidga dina vyer. Våga prova och våga göra fel. Inspirera och bli inspirerad. Tuta och kör helt enkelt! :)

Gillar

Kommentarer

Malin,
Riktigt bra tips och alla bilderna är så otroligt fina! Du är så duktig!!! :)
summershadow.blogg.se
Lotta,
Jättebra tips!!
lottap.devote.se
julia,
Grymma tips Esmeralda och snygga bilder! :D
rymdfarkost.devote.se
Johanna,
Bra bilder bra tips!
klverblomma.blogg.se
Anna
,
Åh vilka underbara bilder. Du är så himla duktig! Kan inte fatta att du bara är 15 år :) När jag var lika gammal som dig hade jag nog ens inte en kamera ;) Har du gått kurser i fotografering för att bli så duktig? Jag skulle vilja lära mig mer men vet inte riktigt var jag ska börja, tycker det verkar så svårt. har du tips?
Rebecca - Min Fotoblogg,
bra tips, kanske man kan undvika höst deppen när man får noll sug att ta kort :P
www.rebeccatengstrom.blogg.se
Rebecca,
Gillar detta inlägg skarpt! :)
rebeccawahl.blogg.se
Esmeralda Edenberg,
Men åh, tack så himla mycket, haha! :') Nej, jag är i princip helt självlärd. Jag lär mig ju såklart lite grann från fotobloggar och fototidningar m.m, men jag har inte gått några kurser eller så. Det lättaste sättet att lära sig fotografera (enligt mig) är att öva, öva, öva, precis som med allt annat. Testa kameran, prova olika inställningar, våga göra fel och bara prova och testa en massor! :) Sen om man vill kan man ju såklart gå kurser eller så, men jag tycker att det roligaste är ifall man får utforska kameran och allt som hör till själv. :) Men det beror ju på från person till person! :)
nouw.comNone
Sara
,
Så fint! Har du en rekommerar för brännvidd att fota utomhus, som denna bilderna häruppe?
Hanna - fotoblogg,
Grymt bra tips!!
frameit.webblogg.se