Hur du ställer in din bländare

Fototips
Det var någon som kommenterade och undrade hur man får motivet i bilden skarp medan bakgrunden är suddig. Det hela beror på vilket bländartal man har inställt på kameran, så därför tänkte jag förklara lite hur det hela går till! :)

Bländaren är alltså det som styr hur mycket ljus som släpps in i kameran. Ju lägre bländartal (alltså F-tal) dessto större "hål" blir det och dessto mer ljus släpps in i kameran. Som ni kan se på bilden ovanför så är alltså F2.8 den största bländaren (=mycket ljus i kameran) och F11 den minsta bländaren (=mindre ljus i kameran).

För att ställa in ditt bländartal så måste du vrida på den lilla ratten högst uppe på kameran. Om du vrider til Av (på Canon kameror) så kan du där ställa in bländartalet medan alla andra inställningar anpassar sig efter det. Du kan också ändra bländartalet om du vrider ratten till M (manuellt), men där måste du styra dom andra inställningarna själv. Du ändrar bländartalet genom att vrida på den lilla ratten som oftast sitter precis vid avtryckar knappen (har ingen koll om det är så på alla kameror, men på dom flesta). Det största respektive minsta bländartalet varierar från objektiv till objektiv. På ett vanligt kitobjektiv (18-55mm) så är det största bländartalet oftast F3.5. Med t.ex ett Canon EF 50/1.8 II objektiv kan man ha största bländaren som F1.8, alltså kan det komma in väldigt mycket ljus genom det.

Bländaren styr inte bara hur mycket ljus som kommer in i kameran, utan också hur mycket utav bilden som blir skarp. Om du har en stor bländare (t.ex F1.8) så blir bara en liten del av bilden skarp medan bakgrund blir ur fokus, alltså suddig. Detta kallas kort skärpedjup. Om du har en mindre bländare (t.ex F13) så blir nästan hela bilden skarp och då kallas det för långt skärpedjup.

>
Här ser ni några bilder med exakt samma inställningar och nästan exakt samma redigering, bara att det är olika bländartal. Som ni ser på bilderna som är tagna med bländaren inställd på F1.8 så blir bara en del av bilden skarp och man får med en mjuk och fin bakgrund. På dom bilderna med bländaren inställd på F13 blir en större del av bilden skarp och bakgrunden blir lätt rörig och tar upp mycket uppmärksamhet. Det kan i och för sig vara bra att använda en liten bländare om man t.ex fotar någonting stort som en byggnad, för då blir hela byggnaden skarp. Men om man bara vill att en enda grej ska vara i fokus och om man vill skapa lite mer djup i bilden så ska man hålla sig till en stor bländare! :)

Jag hoppas att det inte blev allt för krångligt nu och att ni förstod allt. Annars så är det bara kommentera och fråga om det är någonting som ni undrar över! :)

Gillar

Kommentarer

Beatrice Jakobsson (foto),
bra inlägg! :)
beattriicee.blogg.se/
Tilda
,
Tacktacktack! :D

Det vore super kul om du kunde ge flera sånna där tips? Det är jätte kul! :D

Kram
Agnes,
Tack för dem bra tipsen. :) skulle du kunna ge mera? har nyss fått en ny kamera och vill bara lära mig mer haha!
agnesmiiranda.blogg.se/
karin,
Riktigt bra skrivet!! Du hjälpte mig verkligen. åh tack så jätte mycket!!
karinfribergs.blogg.se
Esmeralda Edenberg,
Men åh vad roligt, tack ska du ha och välkommen hit! :] Ja, det gör jag verkligen! Jag tycker att det är en toppen kamera. :) Den har ju sina små nackdelar, men till största del så fungerar den fint! :)
nouw.comNone
Amanda,
hej! du hänvisade till detta inlägg i dina "10 foto tips" och tacktack för det hjälpte mig verkligen! Men, har dock en fråga som du kanske kan svara på.. Om man har liten bländare, alltså högt F-tal, då blir ju bilderna så otroligt mörka? Hur ska jag göra för att det inte ska bli mörka bilder?
afternoontea.blogg.se
Esmeralda Edenberg,
Kul att det gav någon hjälp! :) Eftersom att bländaren är liten så släpper den inte in så mycket ljus. Därför måste man kompensera det med en längre slutartid eller högre ISO. :)
nouw.comNone
Amanda,
tusen tack!! får prova mig fram :) väldigt fin blogg förresten, ha det bra!
afternoontea.blogg.se