Svar på frågorna - Del 3

Frågor & svar
Nu tänkte jag svara på dom sista foto- och bloggfrågorna från frågestunden. Det kommer också komma en del 4 i form av en videoblogg där jag svarar på dom allra sista frågorna. Så fort jag får tid så ska jag spela in videobloggen, så jag hoppas att ni orkar vänta lite till. :)

Här kommer i alla fall svaren till del 3! :)

Är fotograf ditt drömyrke?
Ja, eller det är i alla fall ett av dom yrkena som jag är intresserad av. Det skulle vara hur kul som helst att arbeta som frilansfotograf! :)

Hur många bilder brukar du ta under en fotografering innan du blir nöjd?
Det beror lite på från gång till gång. Ibland behövs det bara några stycken för att jag ska bli nöjd men oftast är det så att jag fotar ett helt gäng innan jag känner att det finns någon bild som jag vill visa. Jag försöker alltid att fota så mycket som möjligt, ifall det skulle vara så att bilderna skulle visa sig vara sämre i datorn än vad dom är i kameran.

Skulle du kunna ha en tävling någon gång?
Ja, det skulle jag kanske kunna ha! Jag får se ifall jag kan ordna någon tävling åt er någon gång! :)

Jag undrar var du har köpt dina bakgrunder och lampor till din fotostudio?
Jag har ingen direkt proffsutrustning när det gäller studiofotografering. Dom bakgrunder jag använder är en svart och en vit rullgardin från IKEA och lamporna är helt vanliga bygglampor. :) Som sagt så är det inte den absolut bästa utrustningen, men den funkar gott och väl! :)

Hur har du redigerat bilden när det ser ut som universum mellan era händer? (bilden här nedanför ?)
Kort sagt så öppnade jag en rymdbild i Photoshop som jag sedan drog över till bildlagret där jag suddade ut bilden så att det bara blev en trekant kvar - alltså det som syns mellan händerna. Kanske lite svårt att förstå, men typ så gjorde jag. :)

Kan du inte visa i ett inlägg hur du redigerar dina bilder med "specialeffekter", som till exempel bilden i inlägget "Nyårsfirande"?
Ja, visst skulle jag kunna göra det, men då får ni berätta vad det är ni vill att jag ska visa! :) På bilden i inlägget "Nyårsfirande" har jag bara använt en pensel i Photoshop som jag har laddat ner. Ifall ni vill veta hur man laddar ner penslar till Photoshop så kan ni klicka här.

Kan inte du lägga ut fototips oftare?
Precis samma sak här - det gör jag jättegärna, men då får ni tala om vad ni vill ha för tips och trix! :) Vad vill ni lära er liksom? :)

Vilka objektiv har du?
All min kamerautrustning hittar ni ifall ni klickar på kameraikonen i menyn eller ifall ni klickar här.

Hur hittar du fokus när du fotar stjärnor?
Eftersom att det är så mörkt ute när man fotar stjärnorna så hittar inte kameran fokus själv. Man måste alltså fokusera manuellt och för att få fokus ända till stjärnorna så sätter man fokus på oändligt (8).

Använder du halvtonade gråfilter när du fotar landskap? Hur exponerar du annars?
Nej, det gör jag inte. Dock skulle det vara himla fint att ha ett gråfilter! :) Och hur jag exponerar? Ja, det är olika beroende på situation (känns som om jag svarar så mest hela tiden, men det är bara sanningen, haha! :]). Jag försöker balansera mellan inställningarna och så sköter jag resten i Camera Raw och Photoshop. :)

Ungefär hur många sidvisningar har du per dag?
Nu på senare tid har den stigit ganska rejält till ca. 1000 sidvisningar om dagen. Heeeelt sjukt, ni är bäst! :] ?

Vilket är ditt drömställe att fotografera på?
Oj, gud vad svårt! Jag har så himla många ställen som jag skulle vilja åka och fota på! Bland annat Island, Svalbard, Irland, Afrika, Japan... Listan kan göras sjukt lång alltså!

Vad tycker du om att killar bloggar?
Jag tycker att det är asroligt med killar som bloggar! Det är lite synd att ni är så få bara... Fler killbloggar! :)

Kan inte du visa fler före och efter redigerings bilder?
Absolut! Kan lägga upp några före- och efterbilder i ett eget inlägg nu framöver. :)

Hur fotar du andra människor så bra?
Jag tycker personligen att det är svårt att fota andra. Men jag försöker ändå alltid tänka på att fokusera på ögonen, få personen att vara avslappnad och naturlig, hitta en ren bakgrund och prova lite nya vinklar och idéer. :)

Hur får man fokus på hela bilden (t.ex på hela ansiktet)?
Då gäller det att använda tillräckligt liten bländare när man fotar. För att lära er mer om bländare så kan ni klicka här.

Vet du några bra sidor där man kan köpa objektiv och kameratillbehör?
Jag tycker att Scandinavian Photo har väldigt bra grejer, så kika in där vet jag! :)

Vad tycker du mest om att fota?
Svår fråga. Det finns ju liksom ingenting som jag inte tycker om att fota om man säger så. :) Men det jag helt fotar är väl djur, natur och människor av alla dess slag. :)

Jag har också en Canon EOS 600D men jag kan den inte så bra. Har du några tips hur jag ändå kan få bra bilder?
Det lättaste är ju att lära känna sin kamera ordentligt och det bästa sättet att göra det är att prova sig fram. Skruva på rattar och tryck på knappar och se vad som händer. Exprimentera så lär ni er massor och blir därmed bara bättre och bättre, oavsett vilken kamera ni använder! :)

Kan du göra några videoinlägg när du fotar och där du visar hur man gör?
Alltså ska jag vara ärlig så är inte mina fotograferingar speciellt intressanta, haha! Det är faktiskt inte så mycket att visa om jag ska vara ärlig. :] Det beror väl i såna fall på vad det är ni vill se. :)

Hur gör du för att ta snygga självporträtt?
För det första - tack så himlans! När jag fotar självporträtt så använder jag stativ och självutlösare så att man slipper springa fram och tillbaka till kameran hela tiden. På min kamera (Canon EOS 600D) så finns det en vinklingsbar skärm som är till sjukt mycket hjälp! Om man fotar i liveview (alltså så att det man ska fota syns på skärmen) så vinklar man bara skärmen mot sig, sätter fokus där man vill ha det och ställer sig sedan framför kameran och klickar av. :)

Har du några tips på bra objektiv till Canon EOS 600D?
Det finns ju liksom inga objektiv till bara Canon EOS 600D, men några objektiv som jag kan rekomendera är Canon EF 50/1.8 II och Tokina AT-X Pro 11-16/2.8. :)

Brukar inte du ha bloggtorka ibland? Och vad är det som gör att du är kvar?
Jo, visst har jag det, precis som nästan alla andra. När jag väl har det så försöker jag komma på någonting som jag tror att ni vill läsa om. Eller också så tar jag mig ut på en fotorunda eller så, så att jag i alla fall har några bilder att visa ifall jag inte kommer på någonting annat att blogga om. :)

Då var del 3 över och nu är det bara en del kvar - del 4 med svar på era sista frågor i en videoblogg. Som sagt så ska jag försöka spela in den så fort jag får tid över. :)

Vill ni läsa svaren från del 1 och 2 så kan ni klicka här och här. :)

Gillar

Kommentarer

Matilda,
åh va fin header och blogg du har! kramkram
karinmatildajohansson.blogg.se/
Esmeralda Edenberg,
Men åh, tack snälla du! :)
nouw.comNone
Emma,
Jättebra info, tack! Fina bilder
emmahellgrens.blogg.se
Vad fin blogg du har och jättevackra bilder :) Kramkram, och fortsätt trevlig dag på dig~
meliindasfoto.blogg.se
Sara
,
När kmr del 4 ?:)